Suomalaisen kurssi jatkui tänään erilaisilla ratakuvioilla. Myös tänään tehtiin 2 sopivan(?) haastavaa ratapätkää. Ainakin tokan radan kuvioista jäi parikin kohtaa vähän kaivelemaan, joten niitä varmaan treenaammekin muutaman viikon sisään vielä uudestaan:). Jari lupaili lähetettää radat sähköpostilla, niin ei tarvitse lahossa päässä mitään yrittää muistaa:).

Eka pätkä sisälsi 21 estettä. Aloitus oli 2 hyppyä vinoon kulmaan, välistä ja kolmas hyppy samaan suuntaan kuin toka (maahan piirrettiin viiva, jota Yarra ei saanut käännöksessä ylittää, eka suoritus mainio, tokassa tulin liian pitkälle, 2. hypyn kohdalle, joten käännös tuli himpan liian pitkälle. Ekalla yrityksellä olin paremmin "liikkeessä mukana" jo hivenen ennen kakkoshyppyä. ). Siitä puomille ja puomin jälkeen tuli se tämän radan kinkkisin kohta, mulle siis. Puomista suoraan eteenpäin oli putken pää, mutta ei menty sinne (heti), vaan käytiin hyppäämässä putken vieressä olleet u-käännöshypyt siten, että lähempänä putkea ollut hyppy ensin. Siitä kääntö toiselle hypylle ja sitten vasta sinne putkeen. Ymmärsin Jarin ohjausvinkit hiukka väärin ja kun sain Yarran kerran sinne putkeen, sen jälkeen alkoivat vaikeudet... Yarra kun herkästi toistaa samaa kuviota. Koira piti jättää kontaktille ja edetä hetki suoraan ja ottaa hypyllä koira vastakädellä hallintaan ja sillä pyöräyttää se u-käännökseen. Meillä tuollainen kuvio on vielä harjoittelematta, toki varmaan otin vastakäden liian aikaisinkin käyttöön ja se oikein vei koiran sinne putkeen (rintamasuunta). Tämän hetkinen koulutusvaihe (+putken imuvoima) huomioiden en lähtenyt tuota sitten sen enempää jalostamaan, vaan tehtiin "normisti" koiran puoleisella kädellä. Tehtiin jokusia kääntöjä ihan vain aloittaen siitä puomin alastulon edestä. Aluksi, kun sain koiran kääntymään, se meni putken ja hypyn välistä suorittamatta yhtäkään estettä. Kun sain Yarran sitten sopivasti kuulolle, mutka jo menikin ihan ok. Mutta tämä kohta ja rata muistiin ja ruvetaan kohta sitä sitten treenaamaan! (Samassa kohtaa toinenkin vai vielä kolmaskin pyöritys epäonnistui, joten treenaanpa niitä kaikkia sitten samalla kertaa...) Lisäksi sain vinkiksi opettaa koiralle erillisen käskyn, jolla se ohittaa putken pään. Sepä vasta mielenkiintoista, toivottavasti ei sitten koskaan tule väärässä  paikkaa käytettyä! Mutta sillä varmasti saataisiin joskus tiukka ohitustilanne pelastettua.

Mutta sitten päästiin jatkamaan ja onneksi loppurata sujuikin jo paljon paremmin. Lähetin koiran putkeen ja tulin itse u-käännöshyppyjen välistä kääntämään koiraa pujotteluun päin (vaati pienen veto-manööverin). Tämä oli tuttua Yarraa, hienosti (ei muuten  yhtään virhettä pujotteluun tänään) teki ja täysin varma pujottelu. Keppien päästä koiran lähetys kuolleeseen kulmaan suoraan putkeen (putkella rata kääntyi lähes 180 astetta eli takaisinpäin). Yarra irtosi hyvin ja ehdin persjätöllä vaihtaa ohjauspuolen putken ulostulopään edestä jatkohypyille, joita oli 3 kpl. Eka mahdollimman läheltä vasenta siivekettä, koska seuraava hyppy oli tosi niukassa linjassa (jokunen koira meni tuon hypyn väärinpäin, on se hyvä, että edes jokin meillä onnistui varmasti). Koiran lähetys kakkoselle ja persjättönä jatkoon (rata kääntyi taas takaisinpäin kohti putki-pujottelua). Sieltä vielä luukutus 3.:lle hypylle lähellä putken suuaukkoa. Ohjaajan oli tarkoitus ehtiä sen verran koiran eteen, että se ei bongaisi putkea. Ehdin ekallakin toistolla, mutta tokalla vielä paremmin, koska sain neuvon lähettää koiraa vielä hivenen kauempaa sinne kääntöhypylle ja ottaa siinä etumatkaa. Putkensuun ohituksen jälkeen koira taitettiin pujotteluun (leikkaus), ai miten taitavasti Yarra meni!

Pujottelussa hiukan vedätystä, koska seuraavaksi mentiin hypylle hivenen oikealle (tämä vielä onnistui), siitä putkeen, joka oli puomin alla. Huomasin itsekin, kuinka nanosekuntin liian aikaisin lähdin kääntymään vasemmalle ja vedin koiran jo lähes putken suulta sinne puomille.... No, uusiksi ja sitten ei enää erehdyksiä. Putkelta jatkettiin suoraan rengas - pituus ja tärppihypyn edestä jyrkästi oikealle hyppy, vielä oikealle, u-käännös ja 2 hyppyä, joista viimeinen vietti vasemmalle. En vaihtanut putkella ohjauspuolta, koska epäröin ehtimistäni enkä halunnut ottaa koiralle loukkaantumisriskiä. Leikkasin siten pituudella (!) riskillä. Ekalla toistolla sanoin renkaan ja pituuden välissä koiran nimen ja sain sen kuulolle. Ai miten hienosti Yarra kääntyi ja lähti juurikin oikeaan suuntaan! Lopussa tuli sitten vielä pieni kauneusvirhe, kun en kääntänyt tarpeeksi viimeisen hypyn suuntaa ja tuli ohitus. Toistokerralla koiralle tehtiin hivenen suurempi kaarre u-käännöksellä ja tuli lopun hienosti. Pituuden edellä en toisella kerralla antanut mitään erillistä huomio-käskyä. Joskushan siitä samojen asioiden toistamisesta on hyötyä... ei ollut vilkaissutkaan minuun päin, meni varmasti ja olen onnellinen, että ne leikkauksetkin menivät niin puhtaasti (kerrankin maltoin olla jyräämättä).

Mutta sitten se toka rata (23 estettä).... mokailujen mokailua, mutta onneksi myös onnistumista. Alku oli jo haasteellinen. Siihen  kokeilin (yllytettynä) ohjaustapaa, jossa oli tukku riskejä. Riskinotto ei oikein kuulu kykyihini, mutta onneksi niitä edes joskus joku saa mut treenatessa ottamaan.... koirahan osaa, jos sitä joku vaan osais viedä. Eli hypyn kautta koira putkeen ja pieni varmistus, että varmasti menee (mene, mene). Ohjaaja karkuun (tätähän on treenattu hyvin onnistumisin), 2 hyppyä putken jälkeen ja 3.hypylle siten, että ohjaajan ja koiran väliin jää rengas. Tuolta hypyltä jatkettiin vielä 1 hyppy, jonka jälkeen koira näki toisen hypyn, mutta sinne ei menty, vaan sen vieressä olevalle hypylle oli tarkoitus. Täytyy myöntää, että rataantutustumisessa mokasin, en katsonut hyppylinjoja tarkasti, enkä tajunnut, mitä koira näkee laskeutuessaan. Ja taas tullaan tähän, että Yarra herkästi toistaa sitä jo tehtyä... Tuo hyppykuvio piti ohjata - > leikkaus, veto, valssi, hyppy (putkenpään ohi) u-käännöshypyille (jälkimmäinen sylkkärillä) ja putkeen (se, joka oli puomin alla). Todettiin, että alussa sain putkelta karkaamisen johdosta sen verran etumatkaa, että kokeilin renkaanohitus-hypyn jälkeen ohjauspuolen vaihtoa valssilla (näin leikkaus seuraavalle hypylle jäi pois). Ehdin, ehdin, joo, mutta olin hivenen koiran edellä ja se asiaa protestoikin:). Mutta sitten se veto sille sitä seuraavalle hypylle, olipas se tiukassa, kun Yarra pääsi pari krt karkaamaan sinne linjaltaan loogisemmalle.... Ja vielä jatkovalssi jäi ihan ihme kohtaan ja sain koiran ohi myös seuraavasta hypystä.. Näitä kohtia hiottiin ja haettiin oikeaa ohjaustyyliä. No, valssi pidettiin ja yritin lähettää hypylle ennen vetoa mahdollisimman kaukaa. Vihdoin onnistuttiin. Seuraava valssi vaihdettiin leikkaukseksi ja se kohta saatiin onnistumaan ihan kivasti. Sitten putken ohitus meni, mutta taas siellä u-käännöshypyillä (jotka oli siinä putken vieressä) sössin ja sain koiran ohi molemmistakin joillakin toistoilla. Hiottiin ja löytyihän se oikea reitti. Tämä kuvio korvan taakse ja hion sen joku kerta niin, että osataan unissakin!

Sitten jatkoon, joka pelastikin päivän, huh, huh! Puominalusputkesta hypylle, josta pieni veto pujotteluun (leikkaus). Pujottelun päässä oli targettilihapulla, mutta sitä koira ei ehtinyt huomata/ottaa. Targetti siksi, että otin sivusuunnassa etäisyyttä, koska jatkettiin huikea pätkä 4 hyppyä (suht linjassa, mutta hivenen vinoissa asennoissa ja toka hyppy vielä jonkunverran kohden radan keskikohtaa, jolloin vaarana tulla ohjaajan jalkoihin + menettää jatkoradan onnistuminen), joista viimeinen oli takaakierto. En uskaltanut pujottelusta lähteä tarpeeksi aikaisin, vaikka olinkin ottanut etäisyyttä sivusuunnassa. Varmistin sen pujottelun loppuun ja sitten vasta lähdin karkuun (annoin tässä kuulemma koiralle tasoitusta). Koira saavutti ja ohitti minut 2. ja 3. hypyn välissä. Huutelin sieltä takaa vain "taakse"- hyppy ja meni aika mainiosti! Sieltä takaakierrosta jatkettiin luukutusta; pituus -> rengas -> putkeen. Putkesta vielä (kerran) u-käännökselle putken viereen (siinä taas jotakin sössimistä, en muista mitä, mutta pilasin kuitenkin koiran yritykset....) ja sitten puomille päätös. Sain kehuja, kuinka hyvin koirani osaa käskyn voimalla takaakierron. Tarkoitus oli, että olisin pujottelun aikana ottanut hivenen enemmän etumatkaa ja olisin ollut siten takaakierrossa enemmän mukana varmistamassa. Mutta hyvinhän se meni näinkin. Enkä tuota kohtaa halunnut jostakin ihme syystä enää uusia....

Lopuksi tehtiin vielä paria pätkää radasta. Eli ensin se loppu eli luukutussuora hyppy alkoi, jotta sain vauhtia eli hyppy - pituus - rengas - putkeen - u-käännöshypyt ja puomi. Tähän olisi pitänyt jättää, koska se onnistui nappiin. U-käännöksellä tosin olisin voinut sijoittua siten, että olisin ohjannut siihen ekalle enemmän mukana, nyt olin jo valmiina hypyn takana aika sijoillani. Tämä muistiin, jotta muistan sen sitten treenata. Täytyy varmaan joku kerta varata useampi tunti näiden mokakohtien harjoittelemiseen. Tosin osan voisi tehdä mielikuvana, jotta koira ei näänny, kun joutuu tätä tumpeloa siellä radalla sietämään.... Tyhmä minä, kun se alku oli jäänyt kaivertamaan  ja halusin vielä kerran kokeilla. Kyllähän se ihan kivasti meni, vain se lähetys hypylle ennen veto - > hyppyä meni epäröinnin ja nopean varmistuksen kautta, muuten ok. Mutta tais olla vähän epäreilua väsyneelle koiralle:(. Treenit olivat tosi kivat ja noita kohtia jäi vielä kangertelemaan mieleen. Niitä on sitten kiva vielä muistella ja vääntää! Omasta mielestäni tämä kurssi muistutti minulle jälleen kerran: asioita (rataa) pitäsi osata enemmän tulkita ja pohtia. Ohjauksiin pitäisi keskittyä, eikä siihen pelkkään tekemään pääsemiseen. Kumma, jos ei kaikkien näiden noin 15 agiharrastusvuoden aikana ole päässyt tarpeeksi tekemään!! (= lue: ei se määrä, vaan laatu:)

Lopuksi jäi vielä pienen pieni hetki treenata Yellon kanssa. Tosin kiirettä täytyi pitää, koska iltaryhmät olivat tulossa kentälle tuota pikaa. Jatkoin eilisen tapaan tekniikkahypyillä. 4 hyppyä, esteväli 5 kantavarvas-askelta, rimat 25cm. Eilen ne tais olla 20cm, mutta siinä kiireessä en huomannut. Suoritukseen ei ollut mitään vaikutusta. Ensin molemmat ohjauspuolet eilisen kaltaiset toistot. Koska kentällä oli hivenen häiriötä, lähdössä tuli odotusta (odotin, että se katse olisi kiinnittynyt targettiin). Joka kerran sitten kostautuikin ja koira loikki missä loikki:(. Mutta nopeasti saatiin kuitenkin onnistuneet pätkät. Sitten muuten sama, mutta laitoin hypyt hivenen sik-sak-linjaan. Nyt varmat etenemiset targetille, mutta hyppytekniikka oli kuulemma aika "kauhea". Vielä ehdittiin pari putkeenlähetystä ja muutama rengas. Sitten olikin laitettava Yello kiinni, koska autoja tuli koko ajan lisää. Otin vielä erittäin lyhyesti seuraamista, paikallamakuun ja loppuun luoksetulon.