Kirjataanpa tähän tilannekatsaus ylempien liikkeiden tilanteesta, josta voi sitten myöhemmin tarkistaa kehityksen - jos sitä tulee.

VOI

Paikallamakuu 4 min. Yleensä ei ole ollut ongelmia. Jokusen kerran on ottanut lonkka-asennon. Perusasentoon nouseminen lopussa saisi olla nopeampi.

Seuraaminen. "Perusseuraaminen" hyvällä tasolla. Sitä pitää vahvistaa ja ylläpitää, mutta tällä hetkellä ei suuria ongelmia. Se painaminen, mikä on ollut viimeisin suurempi ongelma on naksuttamalla saatu lähes häviämään. Ne asiat, mihin pitää seuraamisen suhteen erityisesti kiinnittää huomiota ovat perusasennot (lisää nopeutta) ja askelsiirtymät. Erityisesti peruuttamista on harjoiteltava paljon.

Liikkeestä istuminen. Avo:n suorittamisen jälkeen on tätä herätelty pitkältä tauolta. Aluksi tarvittin paljon apuja (ohjaajan pysähtyminen). Parin kolmen päivän treenin jälkeen onnistuu ilman apuja. Paljon vielä toistoja ja erottelua muista jäävistä. Tai ihan niin paljon nyt ei tarvita muita jääviä. BH-kokeeseen tarvitaan maahanmenokin, mutta sitten painopiste jäävistä on taas istuminen.

Hyppynouto. Muuten liike on ihan mallillaan, paitsi sitä lopun peruasentoa tarvitsee hioa.

Metallinouto. Nyt on käytössä vain isohko Morriksen metalli, kun pienempi metsku hajosi. Pienellä metallilla sain liikkeen jo aika hyvälle tasolle keittiösuorituksena (ruoka palkaksi aamuin illoin). Nyt mennyt takapakkia johtuen varmaan isosta kapulasta + treenaamattomuudesta....

Tunnari. Ollaan oltu 2 eri voi/elv-kurssilla. Ekalla opetettiin, että ensin piilotellaan yhtä tunnaria ja kun koira oppii sitä hakemaan, "piilotetaan" oma kapula ison kapulakasan taakse. Ensin etäisyyttä runsaasti, sitten pikkuhiljaa etäisyyttä hävittäen, kunnes pystyy laittamaan oman kapulan väärien sekaan. Toisella kurssilla aloitus kuten ekallakin (sen siis Yello jo osasi tässä vaiheessa). Ja sitten piiloon myös 1 väärä. Jos tuo oman palkataan, jos tuo väärän ei noteerata. Kumpaakin tyyliä siis yritettiin. Mutta Yello ei kyllä kestä minkäänlaista painetta näissä nouto/luoksetulevissa liikkeissä. Se meni lukkoon, kun sen tuoma (väärä) kapula ei kelvannutkaan. Vaikka ei moitittu, mutta kun ei kehuttukaan. Yello ei siis ollut oppinut haistelemaan eikä siten myöskään liikkeen idea ollut auennut. Morriksellehan tunnari on aikanaan opetettu kieltämällä vääristä, huolimalla vain oma. Morris oppi liikkeen täysin luotettavasti, ei tuonut koskaan vääriä (muita ongelmia toki oli, kuten pureskelu.....). Hmm, koirat vaihtuu, opetustapojenkin on muututtava. Yello on naksukoira ja naksun käyttöön tunnarissa on nyt saatu vinkki ja sitä toteutetaan. Tällä hetkellä tunnari-käsky (hakee) on otettu pois, en käytä käskyä, koska koira ei vielä tiedä, mitä se tarkoittaa. Laitan kapuloita 3, oman paikka vaihteleva, kapuloiden väli n. 30 cm. Aina, kun Yello haistaa / koskee omaa, naksautan. Jos ottaa oman suuhunsa ja lähtee tuomaan sitä mulle, kehun ja palkkaan iloisesti. Väärien koskemisesta / haistamisesta ei luonnollisestikaan tule mitään reaktiota. Tällä metodilla ollaan nyt 3:ssa päivässä saatu noin 5:llä treenikerralla oikeiden tuontiprosentiksi lähes 100% ja väärien koskettelu vähenemään radikaalisti. Edellisillä metodeilla Yello toi vääriä rutkasti paljon. Voisihan nekin tiet johtaa maaliin, mutta alku näytti pelottavan huonolta oppimisen kannalta. Kokeillaan nyt tätä naksuerottelua, katsotaan kuinka käy.

Luoksetulo. Treenataan palasina, pysäytyksiä kierron kautta. Suurin osa kierroista kuitenkin suorapalkalla. Luoksetulon treenaus ollut tosin viime aikoina vähemmistössä. Kunnolla ei ole vielä aloitettu, oikeastaan vasta vähän raapaistu:D.

Ruutu. Treenattu suht vähän. Otan 1/ näyttöruutuna 2/ vien pallon ruutuun, Yello ei nappaa sitä (ennen kuin "käsken"), mutta juoksee pallon luo 3/ ilman näyttöä/palloa. Lähetysetäisyys toistaiseksi n. 10-15 metriä. Täytyykin tarkistaa, mitkä ne etäisyydet tässä (ja muissa liikkeissä) oikeasti on! On niistä varmaan puhuttu, mutta ei ole jäänyt mieleen. Ruudun loppuosaa ei ole otettu juurikaan. Käsky siihen on vielä mietinnässä.

Kauko-ohjaus. Toistaiseksi ihan alkeita. Namilla (+naksu) ohjaan koiraa tekemään liikeratoja seiso-istu ja maahan - seiso. Tavoitteena on, että koiran takajalat pysyisivät suht paikallaan. Muutamalla treenikerralla on edistytty huimasti. 2 edellistä treeniä on menty 1:llä käskyllä per vaihto!! Huikea edistyaskel..... . Alussahan niitä seiso-käskyjä tarvittiin aika lailla ja jossakin treenissä maasta ei pystynyt tulemaan suoraan seisomaan, vaan tarjosi istumista sitkeästi. Seisomaannousuissa en enää pidä namia ihan nokan edessä, maahanmenossa ja istumisessa ohjaan vielä namilla oikeaa liikerataa.

EVL (ne liikkeet, mitä ei ole vielä VOI:ssa tai ovat erilaisia)

Ryhmässä istuminen. Ollut suht varma. Viime aikojen treeneissä vain kerran Yello on mennyt maahan. Meni heti, kun lähdin kävelemään pois. Vaikutti keskittymishäiriöltä. Joskus saattaa liikutella hieman etutassujaan, mutta ei mitään radikaalia.

Paikallamakuu häirittynä. Ei ole muuten treenattu häiriötä. Treeniryhmämme muut koirakot ovat melkein kaikki alo/avo-koirakoita, joilla kullakin omanlaisiaan ongelmia paikkamakuun kanssa. Ja se keston pidentäminenkin on ongelma (siis muille, toivottavasti ei meille). Täytyy keksiä korvaavia treenivaihtoehtoja, jos mahdollista. Myöskään evl-tyylistä yksitellen maahanmenoa ja istumaannousua ei ole treenattu hallikauden jälkeen kuin kerran. Yellolle se on jonkinasteinen ongelma erityisesti istumaannousu (reagoi siis muiden käskyihin).

Metallinouto hypäten. Ei olla vielä ollenkaan treenattu.

Z-kävely. Säännöt ovat vielä tarkistamatta, mitä linjaa siellä merkkien välissä pitää kulkea. Kun tätä hätäisesti käsiteltiin kurssilla ja jätin kuulemma Yellon väärään kohtaan linjaa. Jääviä ei ole tehty vielä peräkkäin. Ja sitä seuraamiseen "nappaamistakaan" ei olla erityisesti treenattu.

(Merkki. Otetaan tämä nyt tähän erikseen, vaikka ei erillinen liike olekaan. Liittyy noihin 2:een seuraavaan. Ohjatun alkeistreenin yhteydessä yleensä vien Yellon merkille. Muutaman kerran olen kokeillut lähetystä, onnistuu ja ei onnistu. Asia vielä pahasti kesken. Mutta ehtiihän sitä.)

Ruutu. Ei ole kokeiltu evl-tyyliin, kun eivät vielä osa-alueet ole kunnossa, mikään niistä.

Ohjattu nouto. Alkeita tehdään. Makupalakupin ajattelin vaihtaa makupala-alustoiksi ja ryhtyä (ehkä) laittamaan sinne nyt jo 2 alustaa. Toki vaan treenattavaan suuntaan makupala kerrallaan. Nyt ei olla tähän keskitytty kamalasti.

Onhan tuossa tuota, treenattavaa vaikka kuinka. Harjoitukset siis jatkukoot.

TK2 poseraaus alá Yello!