Yellon hyppytekniikkakurssi osa 1/5.

Aluksi hieman teoriaa sieltä täältä. Tässä hajanaisia muistiinpanoja.

- hyppyeste on vähiten "arvostettu" agilityeste, kuitenkin radalla on eniten juurikin hyppyesteitä       - hypyillä voi mennä paljon aikaa -> kaaret, käännökset

- tekniikkahypyillä koira opetetaan arvioimaan itsenäisesti vauhti + ponnistuskohta -> näin koira ei riko itseään (agilityvuosia tulee enemmän)       - ohjaajan tehtävä on opetella kertomaan koiralle, onko tulossa esim. lyhyt pyöreä hyppy (käännökset) vai laaka-hyppy vauhtisuoralla

- tekniikkaan kuuluu olennaisena osana koiran hyvät fyysiset edellytykset, joita kehitetään (hyvä takaosan hallinta ja koordinaatio, liike lähtee TAKAosasta)

- esteosaaminen -> koira osaa itse hakeutua esteelle (ei mene ohi, ali tms) eli välttää aktiivisesti kieltoja

- hypyn osat: ponnistus (ohj. kertoo suunnan ym tiedot ENNEN ponnistusta) -> liito -> maahantulo

- koiralla tulisi olla fyysiset edellytykset tehdä vaaditut asiat (hyvä takaosan lihaksisto ja koordinaatio) HUOM! Molempien puolien tasapuolisuus (toispuolinen koira käyttää aina vahvempaa puolta, tilannetta voi korjata harjoitteiden avulla)

- Agilitykoiran liikutuksesta ja lihasten kehittämisestä:        - epätasainen ulkoilumaasto on hyvä       - uinti on hyvää liikuntaa       - hidas hiipiminen epätasaisessa maastossa kehittää syviä lihaksia, jotka ovat erittäin tärkeitä!        - hyvät lämmittelyt ennen treenejä       - tikapuukävely(maassa) eteenpäin ja taaksepäin       - lenkillä ravaaminen tekee hyvää selkälihaksille (huom; rytmikäs ravaaminen, pää ylhäällä, ei maassa haistelemassa tms.:)

- syvälihasharjoitteet ( esim. 2-6 toistoa kerralla), mm. ristikkäisten jalkojen nosto ilmaan hetkeksi -> HUOMAA: kun tehdään oikein, toistoja ei tarvitse tehdä paljon     - tasainen / epätasainen alusta  -> peruutus + sivusuuntaan liikkuminen (riman yli sivuttain hyppääminen on yksi harjoitus (!)

- Harjoituksista yleistä:        - älä tee liikaa samanlaisia harjoitteita (liikemuisti)       - tee kisojen jälkeen ns. koontiharjoituksia

Lopuksi ehdittiin sitten vielä hieman toteuttaa asioita, eikä vain teoretisoida:). Ensin mentiin metsään hidastelemaan. Yellokin malttoi ihmeen hyvin mielensä ja selvisi hitaasta hiipimisestä kunnialla. Nyt vain pitäisi muistaa ottaa lenkille makupaloja mukaan, niin siinä samallahan se hiipiminen menisi:). Epäilen, että Yellonkin syvissä lihaksissa on kehittämisen varaa, se kun yleensä metsässä ei paljon edes ravaile, kävelemisestä nyt puhumattakaan....

Kentällä tehtiin toistoja ensin 1:llä hypyllä ja sitten lisättiin toinenkin hyppy. Nämä suorat tekniikkahypythän ovat Yellolle helppoa ja tuttua kauraa, suurin haaste tänään oli häiriön suodattaminen. Esteväli Yellolle oli 6 kantavarvasaskelta ja rimat 20 cm korkeat. Ensi kerralla sitten varmasti ehdimme enemmän syventyä tekemiseen, nyt kun tämä aloitus on saatu alta pois.

Lopuksi jäin tekemään lyhyesti pujottelua. Verkot ensin tasaisesti, kaikki 4. Nopeat toistot molemmilta ohjauspuolilta. Sitten siirsin yhden verkon taas sinne toiseen päähän jolloin keskelle jäi 3 väliä vapaaksi. Sitten 2 onnistunutta toistoa koira vasemmalla puolella (eka meni ohitukseksi tuossa avonaisessa kohdassa), sitten 1 onnistunut toisto koira oikealla puolellani. Ensi kerralla sitten taas lisää näitä ja muita.