Tokokurssin viimeisellä kerralla (5/5) oli vuorossa ongelmaklinikka. Kouluttaja kävi jokaisen kanssa yksitellen läpi jonkin vapaavalintaisen ongelmakohdan. Olisi ollut kiva seurata muiden ongelmanratkaisuja, mutta kovalla pakkasella oli pakko pitää oma koira (ja itsensä) liikkeessä. Mutta ainakin merkkiä ja tunnaria tunnuttiin ratkovan. Meidän ongelmaksi olin valinnut noudon, lähinnä siis sen suussa siististi pitämisen ja loppuun asti pitämisen. Itse noutaminen kun ei enää ole ongelma. (Ainakaan tällä hetkellä, on pakko lisätä).

Eli ohjeeksi saimme tehdä pelkkää tuontia/pitoa, ei siis heittoa/perään juoksemista. Kapula maahan lähistölle ja koiralle ERILLISELLÄ käskyllä (pitokäskyllä) vaatimus tuoda kapula ohjaajalle. Kun koira pitää kapulaa nätisti ja katsoo ohjaajaa - naks ja palkat. Aluksi riittää ihan sekunti, vaatimusta kasvatetaan, kunhan koira ensin ymmärtää, mistä naksautetaan. Kun koira pystyy pitämään kapulaa noin 10 sekuntia nätisti, voidaan lisätä vaikeusastetta. Ohjaaja koskee kapulaan ja koiran on edelleen pidettävä kapulaa nätisti. Kun tämäkin onnistuu, ohjaaja tönäisee kapulaa alaspäin, jolloin koiran on vaistomaisesti tiukennettava otettaan kapulasta, jotta saa sen pidettyä nätisti suussa. Erikseen tehdään sitten vauhtinoutoja ja sitä loppuun asti liikkeenomaisesti tapahtuen. Erillisiä asioita, mutta tuo kapulanpitohan on se kaiken a ja o.

Yello teki sitten muutamia toistoja kapulanpitoa (käskynä nouda, tai nyt on aluksi sanottava "tuo-nouda" muutaman kerran...). Aika hyvin jo meni, musta ainakin tuntuu, että toistoista pari oli jo lupauksia antavia. Eihän se vaadi sitten enää muuta kuin treeniä. Ja lisää treeniä. Jos meinaa tiputtaa, voi sanoa lievän kiellon, eli se ä-ä  saattais Yellolla toimia. Noudossakin palkan tulee olla voimakkaampi/koiralle houkuttelevampi kuin kapula, joten palkkaus on tärkeää.

Muita juttuja tehtiin siinä odotusajalla, jotta ei palelluttu. Seuraamista - tein niin naksulla kuin lelullakin. Palkkasin aina, kun seurasi siististi, eikä painanut liikaa. Hyppyä, alo, ei kopautuksia. Luoksetuloa, vauhdilla & pelkkää viereentuloa. Ruutua - ei oiken sujunut. Taidetaan siirtää ruututreenit kesemmälle, nyt ne ei oikein houkuttele. Loppuun vielä kaukoja, avo. Eka maasta istumaannousu huono - siirsi myös takapuoltaan. Mutta positiivista on nyt, että Yello nousee maasta istumaan, vaikka käskytän  sieltä n. 8-9 askelen päästä. Muissa vaihdoissa ei huomautettavaa.