Hyrrhyrr, aamulla teki mieli jäädä lämpimään, mutta ponnistauduimme kuitenkin pakkaseen (-15) ja tokokurssille. Teemana tänään olivat ruudun löytyminen, seuraamisen sivuaskelet ja hyppynouto.

Ensin keskusteltiin hyppynoudosta. Yellohan on tehnyt sitä pari kertaa ja se jo sujuu kapulan kanssa, joten me skippaamme sen lelunheiton samantien. En edes tiedä, minkä lelun se toisi mulle suoraan (pallon?), tällä hetkellä KAPULA tulee varmemmin suoraan ilman lisäkäskyjä. Joten turha leluja tähän liikkeeseen nyt sekottaa, paitsi tietysti palkkausvaiheessa. Tärkeää on muistaa hypylle lähtöasennossa, että koira on siinä hypyn keskikohdalla, ei ohjaaja. Jos koira ohittaa hypyn takaisintulovaiheessa, vältä kieltämistä. Kapula (/lelu) on todennäköisesti ollut vinossa ja koira siksi ajautunut hypyn sivuun. Vie kapula/lelu takaisin sinne, missä se olikin ja käske koiraa tulemaan sen kanssa hypylle (siirry itse sellaiseen pisteeseen, että koiralla on suora linja luoksesi). Yello teki muutaman toiston, kerran olin hidas enkä ehtinyt reagoida (koira tuli vinosta ja kiersi esteen). Käskin mennä uudestaan hypyn toiselle puolelle ja sieltä ohjasin hypylle. Ja kapula oli koko ajan koiralla suussa! Muuta muistutusta ei tarvittu, muut toistot hyvin.

Sitten ruutua. Tänään treenasimme sitä ruudun löytämistä ilman lelua/makupala-alustaa tms houkutinta. Tässä ruutu viritetään aluksi pieneksi, niin pieneksi, että koira sinne juuri mahtuu kokonaan. Ruudun reunanauhat voivat olla maasta koholla, jolloin koira joutuu sinne mennessään jopa vähän hypähtämään. Silmää käyttäviä koiria voi lisäksi auttaa käymällä itse (tai avustaja) näyttämässä ruutua koiralle ennen suoritusta (ruudun "taputus"). Aluksi koira lähetetään ruutuun tosi läheltä, muista eri suunnat! Palkaksi naksu+makupala tai lelunheitto. Meillä on tässä palkkaustapa naksu-makupala. Yello oli tässä luonnonlahjakkuus, teki ihan mielettömän hienosti. Nyt ruutu oli pieni ja reunanauhat vain hivenen kohollaan, oikeastaan vain merkkien kohdalta, keskivaiheilla ne olivat ihan maassa. Tätä pientä ruutua jatketaan, kunnes koira pystytään lähettämään sinne noin 10 m:n etäisyydeltä. Sitten aletaan suurentamaan ruutua pikku hiljaa.

Lopuksi kerrottiin seuraamisen sivuaskelista, niitä emme ehtineet harjoitella valvotusti. Olin niitä kyllä ehtinyt vähän treenata omin päin ruutu-vuoroamme odotellessa. Yellon tekniikkaa sivuaskelissa täytyy vielä hioa. Askelissa vasemmalle se tahtoo hukata oikean paikan, usein joudun auttamaan sitä perusasentoon. Peruutusaskelistakin puhuttiin (nyt vasta luen tarkemmin, että oli tosiaan tarkoitus seuraamisen SIVUaskelet vaan......). Eli on näyttävämpää, jos koirakin peruuttaa (niistä piti vasta ensi kerralla). Samoin sivuaskelissa on näyttävämpää & toivotumpaa, jos koirakin liikkuu sivuttain. Usein tätä saa harjoitella kauan, jotta koira oppii käyttämään kroppaansa oikein. En tarkkaan tiedä, kuinka Yello tekee, kun emme treenaa peilin kanssa.

Odottelun aikana Yello treenasi seuraamista (myös noita askelia), ALO-hyppyä ja vauhtiluoksetuloa (lelu kädessä ja sillä ohjasin Yelloa ensin oikeaan sivuun ja sitten kaartamaan jo vähän taaksepäin). Myös seiso-maahan-erottelua tehtiin. Käsky + naks + vapautus ja palkka. Kerran Yello taisi mennä maahan, kun käskytin seisomaan. Muuten aika hyvin ja asentoihin löytyi jo varmuuttakin. Molempia asentoonjäämisiä tein pari toistoa myös liikkeestä. Kaikki oikein. Kyllä tämä tästä.