Tokokurssi 2/5 ja teemana merkillemeno, metallinouto ja luoksetulon pysäytys.

Merkki. Kouluttaja kertoi 2:sta eri tavasta opettaa koiralle merkki. Toisessa koira opetetaan menemään merkin taakse makupala-alustalle. Toisessa taas koira opetetaan kiertämään merkki vauhdilla (palkataan sen tullessa takaisin). Ja sitten jossakin vaiheessa tietysti koira käskytetään myös pysähtymään siitä vauhdista merkin luo. Jos koira ennakoi merkille menossa pysähdystä, siitä sakotetaan. Yello on kokeillut muutaman kerran merkkiä makupala-alustan kanssa ja siinä kyllä vauhti kärsi. Joten me taidetaan ottaa tuo vauhtikierto ohjelmistoon:). Ja nyt jo kokeiltiin kurssilla. No - luonnonlahjakkuushan Yello on, jos vaan saa JUOSTA. Pysähtyminen sitten - katsotaan kuinka käy.

Metsku. Jos koira ei luontaisesti suostu ottamaan metallia (/mitä tahansa kapulaa) suuhunsa tämä kouluttaja on pehmeiden opetustyylien kannalla. Eli ei pakkoa vaan naksuttimella kriteeriä kiristämällä pikkuhiljaa. Yellohan ottaa jotenkin metallin suuhunsa, mutta ei näiden parin kokeilukerran perusteella toki vielä mestari ole. Vastenmielistähän se on. Yksi vinkki on vaatia koira ottamaan kapula suuhunsa ennen kuin se saa ruokansa. Mutta ei pakolla vaan odottamalla. Täytyy vielä testata, kumpi on Yellolle parempi, pieni vai iso metalli (keskikokoista mulla ei ole). Pienessä mua arveluttaa se, että se keskiväli on niin lyhyt, että ahistaako ne lähellä olevat laipat Yelloa. Siksi olen toistaiseksi kokeillut vaan isolla metskulla.

Luoksetulon pysäytys. Eräs tokotuomari on kuulemma sanonut, että 80% kokeessa kävijöistä käskyttää koiraansa pysähtymään luoksetulossa käsimerkillä, ei äänikäskyllä. Ja näistä 20% onnistuu siinä. Tästäkin lausunnosta huolimatta tämä kouluttaja on käsimerkin kannalla. Noo, ehkäpä se on sitten siitä kiinni, kuinka hyvin onnistut koiran kouluttamaan ja reagoimaan käsimerkkiin. Palloa suositteli. Luulin, että Yello ei pallosta välitä tuon taivaallista. Kun ei se koskaan aiemmin ole niillä juurikaan leikkinyt. Mutta kokeilin tätä kuitenkin kotimatkan varrella (kurssilla ei tehty, vain keskusteltiin aiheesta), kun satuin löytämään autosta tennispallon. Ja tuota tuota, kyllä se vaan toimi. Mutta valitettavasti mun heittokäsi on aika huonossa hapessa, joten kovin kauas en pysty heittämään. Mutta kun tein muutaman pysäytyksen yhdistettynä kiertoon, nehän toimi hienosti.  Toki, ei Yello vielä kertatreenillä kovin kaukaa kiertoon lähde, joten olin aika lähellä pysäyttämässäkin. Vika toisto oli aivan mieletön!

Siellä kurssilla tein vielä odotusaikoina muutamaa juttua - ruutua, seuraamista ja paikallamakuun. Myös tunnaria piilottelin niin kurssipaikalla kuin kotimatkankin varrella metsään. Nyt tarvitsee ilmeisesti kaikissa noutojutuissa kiinnittää kiireesti huomiota kehumiseen. Kehun liian vuolaasti, sitä on sitten vaikea häivyttää - koirasta tulee epävarma. Tässä asiassa vähempi parempi .